Ny räntelag slår hårt på den finländska snabblånemarknaden

Från och med den första juni i år får den faktiska årsräntan på så kallade snabblån vara högst 51 procent i Finland. Den nya lagen stipulerar även att snabblån är lån under tvåtusen euro.
Read the rest of this entry »

Syna synar skojarna – bryr sig inte om bluffakturorna mera

Bluffakturor är bedrägeriförsök som varje år drabbar en stor andel av de svenska företagen men har även börjat bli allt vanligare bland privatpersoner. Bluffakturor omsätter enligt Svensk Handel över 1 miljard varje år och kan därför knappast betraktas som någonting marginellt.

Ett företag som upprörts av fakturaliknande erbjudanden och fakturaskojerier i allmänhet är kreditupplysningsföretaget Syna.
Read the rest of this entry »

Ung och utan fast anställning? Javisst är bolån möjligt för även dej

Utan fast anställning kan du inte få bolån. Detta är vad de flesta verkar tro gäller, i alla fall hos bankerna. Men riktigt såhär allvarligt är det inte. Ingen av de fyra storbankerna säger tvärnej till kunder som saknar fasta jobb. Det finns alltid utrymme för diskussion.
Read the rest of this entry »

Kommunerna har inte tid för förebyggande skuldsanering

En färsk undersökning från Konsumentverket visar att allt färre kommuner lägger tid på skuldrådgivningen. I takt med att antalet personer som ansöker om skuldsanering ökar minskar antalet kommuner som aktivt engagerar sig i budget och skuldrådgivning.
Read the rest of this entry »

Skatteverket polisanmäler bluffmailen

Har du fått ett konstigt mail från skatteverket? I sådana fall är det bäst att bara radera meddelandet och inte försöka kontakta avsändaren, för den adressen leder ingen vart.
Read the rest of this entry »

Identitetskapningarna ökar i Sverige

Så kallade identitetskapningar, när någon till exempel handlar eller tar snabblån i ditt namn, ökar samtidigt som antalet uppklarade bedrägeribrott minskar. Genom en enkel googling kan man finna ett tiotal olika fall av bedrägeri via den här formen från det gångna året. Malin Lidén i Uppsala fick sin identitet stulen och har nu skulder hos Kronofogden.
Read the rest of this entry »

Svårt att få hyreskontrakt pga snabblåneskulder

Skulder till följd av snabblån är en viktig orsak till att många får svårigheter då de vill skriva på ett hyreskontrakt. De räknas inte som pålitliga nog. Enligt Ann-Christine Kvist, vd på Karlskogabostäder, finns det en koppling mellan just snabblån och problem med hyreskontrakt just bland unga:  – Vi har sett att just ungdomsgruppen ökat något då det gäller personer som nekas hyreskontrakt.
Read the rest of this entry »

Studenternas plånbok går på plus

Mot förmodan finns det de studenter vars plånbok månatligen visar ett överskott och ger dem möjlighet att spara pengar. Inte oväntat är det de unga som jobbar men ännu bor hemma hos föräldrarna. Däremot har de studenter som saknar bostadsbidrag sämst ekonomi.
Read the rest of this entry »