Ny räntelag slår hårt på den finländska snabblånemarknaden

Från och med den första juni i år får den faktiska årsräntan på så kallade snabblån vara högst 51 procent i Finland. Den nya lagen stipulerar även att snabblån är lån under tvåtusen euro.

Den nya lagen vill få bukt på lånen under tvåtusen euro, ca. 20 oo kronor. Eftersom det  främst är dessa snabblån som varit populära kommer den nya räntelagen att märkbart påverka sabblånemarknaden i Finland. Hittills har de faktiska räntorna på de här lånen, som man har kunnat lyfta med att skicka ett sms, varit flera hundra eller till och med tusen procent. Eftersom detta sätts som oskäligt och en bidragande orsak varför ungdomar satts i en skuldspiral den nya lagen något som många väntat på och längtat efter.

Men självfallet finns det de som inte uppskattar den nya lagen lika mycket. Redan före lagen trädde i kraft var det klart att vissa snabblåneföretag tänker försöka kringgå den. Det gör man genom att bevilja lån på över tvåtusen euro, där det ändå är möjligt att lyfta en lägre summa än den beviljade. Konsumentmyndigheterna kommer i alla fall att granska de här lånen och skrida till åtgärder om det behövs.

Flera förändringar har skett under de senaste åren då det gäller den Finländska snabblånemarknaden. Idag är det t.ex. inte lagligt eller möjligt att beviljas lån vilken tid på dygnet som helst, inte heller utan att kontrollera den potentiella låntagarens kredituppgifter.

Trots att snabblånen tidigare har haft oskäligt höga räntor har de här lånen även fyllt en funktion. Personer som inte haft krediträttigheter på grund av tidigare försummelser eller helt enkelt för små inkomster måste också kunna få lån till exempel när tvättmaskinen eller bilen går sönder. Vem ska dessa personer nu låna pengar av

 

Läs reportaget i Hufvudstadsbladet

Bokmärk eller tagga det här inlägget:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • TwitThis
  • Pusha
Kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar

(required)

(required)