Skatteverket polisanmäler bluffmailen

Har du fått ett konstigt mail från skatteverket? I sådana fall är det bäst att bara radera meddelandet och inte försöka kontakta avsändaren, för den adressen leder ingen vart.

Det var i förra veckan som det började. Flera personer hörde av sig om mejl där Skatteverket stod som avsändare men i övrigt var det inte mycket som överensstämde med myndigheten. Mejladresserna låg bland annat på rumänska, ungerska och tyska domäner

Det rör sig om olika varianter, där mottagaren exempelvis uppmanas att öppna en bifogad fil som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag. En annan variant sägs komma från Telia kundservice, samtidigt som Skatteverket står som avsändare. Rubriker kan vara moms, faktura, skattekonto, kassaregister med mera.

Innehållet i mailet och de bifogade filerna kan vara fyllda med virus som i värsta fall kommer åt viktiga uppgifter gällande dina personnummer och kontouppgifter. Om du är orolig skall du genast genomföra en virusgranskning eller kontakta ditt it-support.

–  Vi ser allvarligt på detta och uppmanar alla som tagit emot e-post av detta slag att varken klicka på länkar, öppna bilagor eller lämna ifrån sig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer. E-posten är falsk och vi har gjort en polisanmälan om att någon annan utger sig för att vara Skatteverket, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket.

– Känner man att man har blivit utsatt för ett brott så bör man polisanmäla det, säger han.

Just nu har Skatteverket i övrigt fullt upp med folk som ringer och är oroliga över sin deklaration, så detta belastar Skatteverket bara ytterligare.

Men detta är inte första gången falska mejl skickas ut i Skatteverkets namn. Anders Kylesten pratar om den “fjärde vågen”.

– Men tidigare har de innehållit ett annat budskap och försökt att få folk att fylla i sina kontonummer genom att locka med skatteåterbäring. Den här gången verkar det handla om att sprida skadlig kod.

 

 

 

Läs mera på Skatteverkets hemsida och Göteborgs Posten

Bokmärk eller tagga det här inlägget:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • TwitThis
  • Pusha
Kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar

(required)

(required)