Syna synar skojarna – bryr sig inte om bluffakturorna mera

Bluffakturor är bedrägeriförsök som varje år drabbar en stor andel av de svenska företagen men har även börjat bli allt vanligare bland privatpersoner. Bluffakturor omsätter enligt Svensk Handel över 1 miljard varje år och kan därför knappast betraktas som någonting marginellt.

Ett företag som upprörts av fakturaliknande erbjudanden och fakturaskojerier i allmänhet är kreditupplysningsföretaget Syna.

Syna registrerar inte längre betalningsanmärkningar från företag som listats på Svensk Handels varningslista. Det vill säga, när någon fått en bluffaktura från ett företag på varningslistan riskerar de inte att hamna i Synas register med betalningsanmärkningar.

– Jag tycker att det är viktigt att folk vet det så att de inte tar hoten från skojarna på allvar. För det verkar finnas någon uppfattning om att det är bättre att betala först och sedan ta fajten än att det ska gå vidare och att de får en betalningsanmärkning, säger Harald Stjerna, informationsansvarig på Syna. Det är viktigt att komma ihåg att en betalningsanmärkning kan dras tillbaka ifall det visar sig att den från början inte var skälig.

Med andra ord är det bättre att lämna räkningen obetald och försöka kontakta företaget eller polisen istället och inte fundera på en möjlig plump i protokollet.

Trots att bluffakturor sällan prioriteras hos polisen och åklagare vill Syna nu uppmana alla offer till bluffakturor att ta upp dem med polisen. Syna ser detta som det enda sättet att få ett ordentligt slut på fakturaskojeriet. Under våren dömdes en man i Stockholm till fem års fängelse för grovt bedrägeri med stöd av bluffakturor vilket vittnar om att det finns all anledning att polisanmäla, menar man på Syna.

– Vi kommer även att be våra egna kunder att skicka in alla bluffakturor de får till oss så vi sedan kan sortera dem och skicka dem vidare till  Ekobrottsmyndigheten, säger Harald Stjerna.

Summan på varje enskild faktura som sänds är ofta lågt, men det totala bedrägeriförsöket inbegriper ofta flera miljoner kronor om man räknar att tusentals bluffakturor skickas ut.

Nedan är några exempel från Svensk Handels varningslista som Syna numera inte reagerar på.

Svensk Handels varningslista

 

Syna har sedan länge brottats med bluffakturor och länge drivit ett ärende mot företaget Kontorsgrossisten i Lund, som dom påstår är beryktat för sin bluffakturor. Läs här pressmeddelandet av Harald Stjerna från år 2010 då han kräver att riksåklagaren skall bytas ut eftersom denne inte sköter sitt jobb.

 

Läs originalartikeln i Sydsvenskan.

Bokmärk eller tagga det här inlägget:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • TwitThis
  • Pusha
Kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar

(required)

(required)