Ung och utan fast anställning? Javisst är bolån möjligt för även dej

Utan fast anställning kan du inte få bolån. Detta är vad de flesta verkar tro gäller, i alla fall hos bankerna. Men riktigt såhär allvarligt är det inte. Ingen av de fyra storbankerna säger tvärnej till kunder som saknar fasta jobb. Det finns alltid utrymme för diskussion.

Vikarie, frilansare och projektanställd. Anställningsformerna varierar mycket men gemensamt är att de inte är fasta och att de ökar i mängd hela tiden. Trots det verkar det som om fast anställning anses vara en grundpelare i samhällets uppbyggnad.

Bostadslån är ett exempel. Många tror att bankerna inte ger bolån till dem som saknar fast jobb och att det inte är någon idé att vända sig till banken då man ända kommer att bli avvisad. Vissa bostadsköpare söker därför lån hos andra låneinstitut, där räntan ofta ligger betydligt högre. Men det finns faktiskt ingen sådan regel hos bankerna.

– Nej, vi gör alltid individuella prövningar som ser till hela kundens situation. Det är inget absolut krav att man ska ha fast jobb, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

 

Samma sak säger de andra tre storbankerna Nordea, Handelsbanken och Swedbank.

– Anställningsformen är bara en parameter vi tittar på, den är inte enskilt avgörande, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

Kan man visa att man kommer att ha inkomster framöver är det alltså fullt möjligt att få bolån ändå. Samma sak om man har besparingar eller någon annan typ av säkerhet. Det bankerna tittar på är återbetalningsförmågan, inte personens cv. I och med att det blir allt vanligare med långtidsvikariat och alla möjliga olika diffusa anställningsformer för bloggare m.m. måste även banken vara mera flexibel.

– Vi vill att man ska kunna klara en ränta på 8 procent. Det kan så klart vara svårt att visa utan fast jobb, men om man klarar det på annat sätt så går det bra, säger Nordeas presschef Erik Durhan.

 

En sak som alla de fyra stora bankerna är överens om är att man absolut skall pröva sina lånemöjligheter hos banken först innan man vänder sig till övriga lånegivare. Bankens räntor är i nästan hundra procent av fallen lägre.

– Det är absolut värt att ta en diskussion med sin personliga bankman om de anställningsvillkor man har, säger Erik Durhan.

För unga som ska in på bostadsmarknaden finns också möjligheten att ta bostadslån tillsammans med föräldrarna om föräldrarna har råd men barnet inte klarar det på egen hand. Då prövas både barnets och föräldrarnas eller den ena förälderns återbetalningsförmåga, vilket gör det möjligt för den unga att få lån även utan fast anställning.

Måna unga har inte ännu kommit så långt i arbetslivet att de ensamma kan räknas som tillförlitliga låntagare. då är det bra ifall mamma och pappa hjälper till lite. Dessutom har den unga ofta lättare att vända sig till sina föräldrar om det är något gällande lånet som den inte förstår eller behärskar.

 

 

 

Läs originalartikeln i DN Ekonomi här.

Bokmärk eller tagga det här inlägget:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • TwitThis
  • Pusha
Kommentarer

Ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar

(required)

(required)